Akustiikka

Akustiikan Optimoiminen | ideaali.fi

Akustiikka

Tilojen akustiikan optimointi vaikuttaa merkittävästi yleiseen asumisviihtyvyyteen, sekä tiloissa toistettavan musiikin äänenlaatuun.

 

Yleisakustiikka

Yleisten asumiseen ja päivittäiseen oleskeluun tarkoitettujen tilojen akustointi vaikuttaa merkittävästi sekä tilojen yleiseen viihtyvyyteen, että tiloissa mahdollisesti toistettavan musiikin äänenlaatuun. Akustiikaltaan hyvin toteutetussa tilassa jälkikaiunta-ajat pysyvät kohtuullisina laajalla taajuusalueella. Tällaisessa tilassa puheen sekä musiikin sisältämien yksityiskohtien seurattavuus paranee merkittävästi. Tilan äänimaailma myös rauhoittuu, kun pitkien kaiunta-aikojen aiheuttamat hälyäänet eivät tee tilasta meluisaa jo muutaman henkilön käydessä keskustelua.

Markkinoilla on kasvava määrä sisustusystävällisiä akustiikkaratkaisuja, joiden avulla voidaan akustoida, niin vanhoja arvokiinteistöjä, kuin moderneja uudisrakennuksiakin. Hyvin toteutettu akustointi parantaa tilan viihtyvyyttä kokonaisvaltaisesti. Yksi yleisimmistä ongelmista omakotirakentamisessa liittyy akustisten tekijöiden huomiotta jättämiseen, tai niiden vaikutuksen vähättelyyn. Korkeita, paljon lasia ja paljaita pintoja sisältäviä näyttäviä tiloja suunniteltaessa, saattaa tällaisten rakenteiden aiheuttamat akustiset haasteet jäädä kokonaan vaille huomiota. Muuttovaiheessa ikävä totuus usein paljastuu, kun uusi koti osoittautuu akustiikaltaan hälyisäksi ja kolkoksi.

Suurissa ja korkeissa, sekä paljon kovia vastakkaisia pintoja sisältävissä tiloissa mitataan järjestäen suosituksiin verrattuna moninkertaisia kaiunta-aikoja. Tämän kaltainen tila toimii myös hyvin tehokkaana äänen kantajana. Yllätys voikin olla suuri, kun alakerrassa sijaitsevan TV:n ääni tuntuu kantautuvan hyvin voimakkaana korkean olohuoneen yhdistämään toiseen kerrokseen.

Edellä mainitun kaltaiset olosuhteet olisi suhteellisen helposti vältettävissä oikeaoppisilla suunnittelu ja rakennusvaiheessa huomioiduilla ratkaisuilla. Tilojen yleisakustiikan toimiva toteuttaminen on rakennusvaiheessa mahdollista toteuttaa varsin kustannustehokkaasti. Yleisesti ottaen hyvä ensimmäinen askel — ja monesti ainut tarvittava — miellyttävän yleisakustiikan aikaansaamiseksi koti- ja toimistoympäristöissä on korkean olohuoneen tai muun paljon kovia pintoja sisältävän tilan kattopinnan tehokas akustointi.

Markkinoilla on useita vaihtoehtoisia tapoja yleisakustiikan toteutukseen. Edullisimpia ovat kattopintaan suoraan liimattavat tai lista-asennuksena asennettavat akustiikkalevyt. Tämän kategorian tuotteita valmistavat mm. Konto, Ecophon ja Paroc. Kipsilevyistä on myös saatavana rei’itettyjä versioita, joiden taustalle voidaan asentaa vaimentava kerros villaa tms. ääntä vaimentavaa materiaalia. Valmistajina toimivat mm. Gyptone ja Knauf. Jos tavoitteena on huolitellumpi yleisilme, jossa valmis pinta ei sisällä näkyviä saumoja ja jonka pinta voidaan sävyttää mihin tahansa värisävyyn on vaihtoehtoina mm. Fellert. Lumir ja DecoCoat. Uima-allastiloihin taas soveltuu hienosti perforoitu vinyylikatto, joka toimii visuaalisena ja akustisena elementtinä. Valmistajana mm. Barrisol.

 

Akustiikka | Ideaali.fi
Akustinen vinyylikatto uima-allasosastolla.

 

Räätälöidyt kuunteluhuoneet

Yksi äänentoistojärjestelmän kokonaissoinnin kannalta merkittävimmistä tekijöistä – ellei merkittävin – on huoneen akustiikka. Akustisesti heikossa tilassa ei korkealaatuinenkaan laitteisto soi tyydyttävästi. Silti huoneen akustiikan optimointi on yksi eniten laiminlyötyjä osa-alueita, jopa pitkän linjan harrastajien keskuudessa. Usein akustiset ratkaisut nähdään kömpelöinä ja vaikeasti sisustukseen sovitettavina. Nykyään markkinoilla on kuitenkin lukuisia sisustusystävällisiä akustiikkatuotteita. Huoneen akustiikkaa voidaan usein parantaa merkittävästi jo suhteellisen pienellä panostuksella. Useat eri valmistajat tarjoavat jopa mittatilauksesta valmistettavia akustiikkaelementtejä, joiden muodon ja värin voit pitkälti itse määritellä.

 

Akustiikka | Ideaali.fi

Räätälöityjä kuuntelutiloja, kuten korkealaatuisia kotiteattereita suunniteltaessa, tulee huomioda useita tekijöitä. Näitä ovat esimerkiksi huoneen koko, muoto, istumapaikkojen sijainnit, akustiikkapaneeleiden sijoittelu, tyyppi (ääntä imevä, heijastava vai hajottava pinta) ja määrä. Pelkkien hajanaisten akustiikkapaneeleiden ”roiskiminen” sinne tänne ei yleisesti johda parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen tämän kaltaisista tiloista puhuttaessa.

Kauttamme saat tarvittavat tuotteet, sekä kokonaisvaltaiset suunnittelu- ja toteutuspalvelut. Onpa kyse sitten räätälöidystä kuunteluhuoneesta, pienen kerrostalohuoneiston olohuoneen akustiikan maltillisesta parantamisesta tai toimistotilojen akustiikan parantamisesta.

 

Akustiikka | Ideaali.fi
Toisin kuin monesti mielletään, voi akustiikka toimia myös sisustuselementtinä.

 

Kokonaisuuksien suunnittelu ja toteutus

Olemme yrityksenä suunnitelleet ja toteuttaneet projekteja niin kotitalouksille kuin yrityksille. Projektien koko on vaihdellut pienen toimistohuoneen akustiikan parantamisesta, normi omakotitalon verran maksaneisiin kotiteattereihin. Onpa tarpeesi minkä kokoinen tahansa, niin ota meihin yhteyttä mikäli kaipaat apua oman kotisi tai toimipaikkasi akustisiin haasteisiin. Panostus akustiikkaan tuo mittavia ja pysyviä hyötyjä yleiseen viihtyvyyteen ja työtehoon. Hyvin akustoidussa tilassa pääset lisäksi hyödyntämään mahdollisesti omistamasi äänentoistojärjestelmän täyden potentiaalin, kun tilan akustiset ominaisuudet eivät toimi pullonkaulana.

 

Akustiikka | Ideaali.fi

 

 

    Ota yhteyttä

    Ideaali