WhatHiFi? 5/5

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin

555  / pari

Monitor Audio Radius 90 on hyvin kompakti kaiutin joka lukuisten julkaisujen mielestä edustaa luokkansa ehdotonta kärkeä.

Poista

Kuvaus

Monitor Audio Radius 90

Audio dynamiittia pienessä koossa – Monitor Audio Radius 90

Radius 90 on moneen kertaan palkittu erittäin kompakti jalusta/hylly/seinäkaiutin. Kaiuttimessa hyödynnetyt 3 sukupolven C-CAM elementit mahdollistavat entistä dynaamisemman, puhtaamman ja ulottuvamman toiston. On hämmästyttävää kuinka näin pienestä kaiuttimesta saadaan niin tasapainoinen, dynaaminen ja ulottuva bassotoisto (58Hz -6dB). Radius 90 viihtyy erinomaisesti myös lähellä huoneen rajapintoja. Radius 90:n sijoittaminen lähelle seinäpintoja on monesti jopa eduksi toisin kuin useiden perinteisempien kaiutinmallien kanssa joissa tämän kaltainen sijoitus johtaa bassotoiston laadun selkeään heikentymiseen.

Teknisiä ratkaisuja äänenlaadun ehdoin.

Monitor Audio Radius 90 hyödyntää useita Monitor Audion kalliimpiin kaiutinsarjoihin alkujaan kehitettyjä teknisiä innovaatioita. Näin, kalliimpien mallisarjojen eteen tehdyn kehitystyön tulokset ovat valuneet myös edullisempiin mallisarjoihin. Edut ovat selkeästi kuultavissa ja mitattavissa kokoluokkansa kärkeä edustavassa soinnin dynamiikassa, puhtaudessa ja ulottuvuudessa. Tämä seikka on varmasti yksi selittävä tekijä Radius 90 mallin metsästämien testimenestysten takana.

Radius 90 mallin takapuolelta löytyy 6mm kierre johon voidaan mm. kiinnittää Monitor Audion seinäkiinnike. Myös muiden valmistajien 6mm kierretapilla varustetut mallit toimivat. Seinäsijoituksen lisäksi kaiutin voidaan asentaa tasolle tai hyllyyn.

Tuotteen viimeistely ei ole sivuseikka.

Radius kaiuttimien kotelon viimeistely kestää lähemmänkin tarkastelun. Reunojen siistit pyöristykset, elementtien upotukset etupaneeliin yms on toteutettu erittäin tiukoin toleranssein. Lopputulos on tyylikäs ja hyvin ajan hammasta kestävä visuaalinen ilme.

Myös kotiteattereihin.

Radius mallistosta löytyy myös kaikki tarvittavat kaiuttimet kokonaisvaltaisen kotiteatterijärjestelmän luomiseksi keskikaiuttimista subwoofereihin.

Vahvuudet ja rajoitteet

  • Ultra kompakti koko tekee kaiuttimen sisustukseen sovittamisesta helppoa.
  • Korkealaatuiset elementit ja rakenne.
  • Huippuluokan viimeistely & useita pintaviimeistely vaihtoehtoja.

  • Luokkansa johtava äänenlaatu.

  • Yllättävän dynaaminen ja ulottuva bassotoisto.

  • Melko alhainen herkkyys, joten vahvistimessa tulisi olla tehoa min 50w.

  • Pieni koko rajoittaa maksimi äänenpainevaroja ja dynamiikkaa.

Lisätiedot

Tuotemerkki

Monitor Audio

Taajuusalue

56 – 30000 Hz (56Hz -6dB)

Impedanssi

8 ohm

Herkkyys

83 dB

Elementit

1 x 25mm C-CAM diskantti, 4" C-CAM basso/keskiääninen.

Kaiutin tyyppi

2-tie

Mitat

198 x 125 x 164 mm (kork x lev x syv)

Paino

2.1 kg

Viimeistely

Kiiltomusta, Pähkinä, Valkoinen

Takuu

5 vuotta

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin | Ideaali.fi

Home Cinema Choice - Englanti

“Yksi parhaista kompakteista 5.1 järjestelmistä jota rahalla saa? Varmasti!”

“Olohuone ystävällinen ulkonäkö ja ihokarvat nostattava äänenlaatu.”

“Nämä pienet kaiuttimet toistavat dynamiikan ja iskuäänet sellaisella auktoriteetilla, että voisit kuvitella kuuntelevasi huomattavasti suurempia kaiuttimia. Ne onnistuvat taiteilemaan hienosti soinnin jäsentyneisyyden ja jännittävyyden välillä siten, että mielenkiinto kuuntelemaasi kohtaan säilyy ilman, että koet asioiden menevän liiallisuuksiin.”

“Suorituskyky: 5/5 tähteä”

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin | Ideaali.fi

Hifi Choice - Englanti

“Mikäli markkinoilla on yksi kaiutin joka täyttää sanonnan ’enemmän vähemmällä’ merkityksen niin tämä on se. David Piercen mukaan Radius 90 on hiiri joka ärjyy.”

“Tämän kaiuttimen viimeistelyn ja rakenteen laatu on erinomainen, on vaikea löytää mitään huomautettavaa.”

“Nämä kaiuttimet voivat aiheuttaa hämmennystä, nostaen mieleen kysymyksen tuleeko ääni todella näistä pienistä kaiuttimista. Yksi tähän johtava syy on bassotoiston nopeus, artikulaatio ja täyteläisyys. Sijoita kaiutin lähelle seinää ja huomaat kuinka kaiutin herää aivan uudella tavalla eloon, bassotoisto on hämmentävän läpikuultava ja musiikin mukaan soljuva.”

“Sointi on niin hauska ja mukaansatempaava, että on helppo unohtaa kaiuttimen pieni fyysinen koko.”

“Lopputuloksena, edessäsi on kaiutin joka on lyhyesti sanottuna audio dynamiittia.”

“Täydet 5 tähteä joka osa-alueella.”

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin | Ideaali.fi

Trusted Reviews - USA

“Tämä järjestelmä tarjoaa sekä yllättävän dynaamisen, että äänitettä läpivalaisevan esityksen.”

“Tyylikkäästi muotoiltu R90HT1 kokonaisuus istuu vaivatta mihin tahansa olohuoneeseen tai kotiteatteritilaan.”

“Valintamme luokkansa parhaaksi.”

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin | Ideaali.fi

What Hi-Fi? - Englanti

“..hinta-laatusuhde, suorituskyky ja käytännöllisyys – Radius osuu maaliinsa kaikissa kohdin.”

Täydet 5/5 tähteä.

Monitor Audio Radius 90 jalustakaiutin | Ideaali.fi

AV Tech Awards - Englanti

“Tämä järjestelmä tarjoaa sekä yllättävän dynaamisen, että äänitettä läpivalaisevan esityksen.”

“Tyylikkäästi muotoiltu R90HT1 kokonaisuus istuu vaivatta mihin tahansa olohuoneeseen tai kotiteatteritilaan.”

“Valintamme luokkansa parhaaksi.”

Monitor Audio

Englantilainen Monitor Audio on valmistanut korkealaatuisia kaiuttimia jo vuodesta 1972. Monitor Audio onkin Englannin suurin täysin kotimaisessa omistuksessa oleva kaiutinvalmistaja. Toisin kuin monien kasvottomien monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamissa yrityksissä, kaikki Monitor Audion omistajat ovat aktiivisesti mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa henkilötasolla.

Monitor Audio on tullut tunnetuksi valmistajana, jonka tuotteet tarjoavat erinomaisen äänenlaadun lisäksi hintaluokkansa ehdotonta kärkeä edustavan viimeistelyn laadun. Monitor Audion tuotteet ovatkin voittaneet lukuisan määrän "vuoden kaiutin" palkintoja ja testivoittoja eri maiden julkaisuissa. Monitor Audion laajasta valikoimasta on helppo löytää useisiin käyttötarpeisiin ja budjetteihin soveltuva malli, niin perinteiseen 2-kanava kuunteluun kuin monikanavaisiin kotiteatterijärjestelmiin ja ulkotiloihin asennettaviin säänkestäviin vaihtoehtoihin asti.

Monitor Audion jatkuva panostus kehitystyöhön on tehnyt yrityksestä mm. metallipohjaisten kaiutinelementtien #1 asiantuntijan maailmassa. Metalli ei ole helposti työstettävä kartiomateriaali, mutta materiaalina sillä on selkeitä etuja oikein toteutettuna. Monitor Audio kaiuttimissa hyödynnetään laajalti C-CAM elementtejä. Sana C-CAM on lyhennelmä sanoista Ceramic-Coated Aluminium Magnesium driver. Kyseessä on komposiittimateriaali jonka etuina on hyvin kevyt paino yhdistettynä korkeaan jäykkyyteen ja mekaaniseen kestävyyteen. Nämä ominaisuudet mahdollistavat hyvin dynaamisen, erottelevan ja nopean toiston minimaalisin säröarvoin.

Kokonaisuutena voidaan sanoa Monitor Audion olevan valmistaja, jonka intohimona on luoda autenttisesti muusikkojen työn tulokset toistavia tuotteita kotiisi. Monitor Audion korkealaatuiset kaiuttimet tarjoavat miellyttäviä kuunteluhetkiä vuosikymmeniksi eteenpäin.

 

Radius-sarja

Alkuperäisellä Radius-sarjallaan Monitor Audio käytännössä loi käsitteen Life Style/Design-kaiutinsarjoista. Kun muiden valmistajien kaiuttimet olivat suuria suorakaiteen muotoisia laatikoita, Monitor Audio loi sarjan kompakteja ja tyylikkäästi viimeisteltyjä kaiuttimia useilla viimeistelyvaihdoilla.

Nyt Radius-sarja on saavuttanut jo kolmannen sukupolvensa. Uudet mallit tarjoavat entistä ulottuvamman, dynaamisemman ja puhtaamman soinnin, monipuolista käytettävyyttä ja joustavaa asennuttavuutta unohtamatta.

Tyylikkäästi ja tinkimättömästi viimeistelty

Monitor Audio tunnetaan laajasti kaiutinvalmistajana, joka panostaa tuotteidensa valmistuslaatuun ja viimeistelyyn. Usein kansainväliset testaavat julkaisut kiinnittävätkin huomiota Monitor Audio tuotteiden rakenteen ja viimeistelyn laatuun, joka edustaa poikkeuksetta luokkansa ehdotonta kärkeä.

Monitor Audion tuotteet on viimeistelty aidolla puuviilulla samoissa hintaluokissa, joissa kilpailijat ajavat vinyylipäällysteisillä koteloilla. Lisäksi elementtien kiinnitys on hoidettu kotelon takaa, jotta kaiuttimen etulevyn ilme olisi mahdollisimman huoliteltu. Pienimmätkin yksityiskohdat siis otetaan huomioon kaiuttimen ilmettä luotaessa.

Radius-sarjan kaiuttimien saa usealla eri pintaviimeistelyllä. Vaihtoehdot ovat kiiltomusta, kiiltovalkoinen sekä pähkinäviilu.

Tekniset ratkaisut

Useat Radius sarjan teknisistä ratkaisuista on tuote Monitor Audion kalliimpien Platinum ja Gold-kaiutinsarjojen innovaatioista. Kalliimpien tuotesarjojen eteen tehty kehitystyö on johtanut teknisiin parannuksiin myös edullisemmissa kaiutinsarjoissa.

C-CAM kartiot

Sarjan kaiutinelementeissä elementeissä käytetään C-CAM teknologiaa. C-CAM on lyhenne sanoista Ceramic-Coated Aluminium/Magnesium. Se on komposiittimateriaali, jonka lentokoneteollisuus kehitti suihkumoottoreissa käytettäviin komponentteihin.

Materiaalin ominaisuudet sopivat täydellisesti kaiutinelementtien raaka-aineeksi, sillä siitä on mahdollista valmistaa erittäin kevyitä, jäykkiä ja kestäviä kartioita. Perinteiset kartiot kärsivät kartion muodon vääristymistä ja venymisestä soidessaan. Tämä johtaa ylimääräisten häiriöäänien eli särön muodostumiseen. C-CAM kartio pysyy tehokkaasti muodossaan ja tuloksena on puhdas sekä dynaaminen toisto.

HiVe 2 porttiteknologia

Monitor Audio Apex-sarjan kaiuttimet ovat refleksiviritteisiä. Kaiuttimeen on asennettu ontto putki, joka avaa ilmayhteyden kaiutinkotelon sisään. Putken läpimitta ja pituus määrittelevät kaiuttimen resonanssitaajuuden, eli kuinka kotelo toimii bassoelementtien kanssa. Putken pituutta ja läpimittaa muuttamalla voidaan muuttaa kaiuttimen bassotoiston resonanssitaajuutta.

Refleksiputkessa liikkuu suuria määriä ilmaa. Sen seurauksena refleksiputkessa muodostuu helposti haitallisia sivuääniä. Monitor Audio on kehittänyt HiVe 2 teknologian sivuäänien estämiseksi. Sen avulla ilma liikkuu nopeammin ja samalla minimoi turbulenssin.