Dolby Atmos
Monikanavaäänentoisto uusiksi
Dolby Atmos on suurin muutos monikanavaäänentoistossa vuosikausiin. Se mahdollistaa entistä kolmiulotteisemman ja uskottavamman äänimaailman, mutta väärin toteutettuna tulos voi olla kehnompi kuin perinteisillä 5.1-kanavaisilla Dolby Digital- ja DTS-järjestelmillä.
Dolby Laboratorion uusin monikanavaääniformaatti on Dolby Atmos. Sen tavoite on luoda kolmiulotteinen äänikenttä, joka siirtää kuuntelijan aiempaa vakuuttavammin osaksi valkokankaan tapahtumia.
Dolby Atmos edustaa merkittävintä muutosta Dolbyn monikanavaääniformaattien toimintaperiaatteissa yli 20 vuoteen. Dolby Atmosta edeltänyt, 2000 luvun lopussa julkaistu Dolby True HD on toimintaperiaatteeltaan identtinen jo vuonna 1992 lanseeratun Dolby Digital 5.1 kanssa, vaikka kanavien määrässä ja toiston resoluutiossa muutoksia tällä välillä tapahtuikin.
Dolby Atmos lisää perinteiseen 5.1- ja 7.1-kanavaiseen äänikenttään pystyakselin informaation sekä audio-objektit. Aiemmin ääni on liikkunut järjestelmissä vain vaaka-akselilla ja ääniraidan miksaus on pohjautunut kaiuttimien määrään. Olemme tottuneet, että äänet liikkuvat äänikentässä siihen kaiutinkanavaan, johon miksaaja ne määrää. Dolby Atmos lisää kaiutinkanavapohjaiseen järjestelmään ääniobjektien käsittelyn.
Dolby julkisti Atmos-formaatin vuonna 2012, ja ensimmäinen Dolby Atmos -äänet sisältänyt elokuva oli Pixarin animaatioelokuva Brave. Sittemmin Dolby Atmos ääniraitojen yleistyminen on ollut varsin nopeaa ja nykyisellään suurin osa UHD Blu-Ray julkaisuista sisältää tuen Dolby Atmokselle. Perinteisten Blu-Ray julkaisujen joukossa Dolby Atmos ääniraita ei ole kuitenkaan yleistynyt yhtä nopeasti, valtaosa julkaisuista tukee edelleen pääsääntöisesti 7.1 kanavaisia DTS ja Dolby ääniraitoja. Myös suoratoistopalvelut kuten Netflix ja tietyt pelitalot ovat alkaneet tarjota aineistoa Dolby Atmos tuella varustettuna.
Yleisellä tasolla Dolby Atmoksesta pääsee nauttimaan räätälöityjen kotiteatteriratkaisujen lisäksi lähinnä suurissa elokuvateattereissa, ja niissäkin lähinnä teattereiden ”premium” saleissa.
Dolby Atmoksen kotikäyttöön suunnattu versio tukee maksimissaan 32:ta eri kaiutinkanavaa, kun elokuvateattereissa tuki kattaa maksimissaan 64 kanavaa.
Dolby Atmos koostuu kolmesta osasta
Dolby Atmos -formaatti koostuu audiorungosta, audio-objekteista ja metadatasta.
- Audiorunko (Bed Audio). Joko 5.1- tai 7.1-kanavainen runko, joka on käytännössä identtinen aikaisempien Dolby-monikanavaääniformaattien kanssa. Yksittäiset kanavat ovat staattisia komponentteja äänikentän sisällä.
- Audio-objektit. Mono- tai stereokanavia, joille voidaan määritellä oma audiorungosta riippumaton surround-panorointi.
- Metadata. Audio-objektien sijainnin ja akustisten objektien koon sisältävä informaatio, johon voi tallentaa myös muuta tietoa ääniprosessorin tulkittavaksi.
Mikä Dolby Atmoksessa on uutta?
Kun Dolby Digital- ja DTS-ääniraitoja luotaessa määritellään ainoastaan se, mistä kaiuttimesta ja millä voimakkuudella ääntä toistetaan, Dolby Atmoksessa mikä tahansa yksittäinen ääni voi olla oma muista riippumaton objektinsa.
Linnun laulun, moottorin murinan tai vaikkapa särkyvän lasin äänen voi sijoittaa mihin äänikuvan kohtaan tahansa, ja niitä voidaan siirrellä vapaasti, myös kuuntelijan yläpuolelle. Lisäksi niille voidaan määritellä koko.
Tieto kunkin äänen sijainnista ja koosta on tallennettu ääniraidan metadataan, jonka perusteella toistosta vastaava prosessori ohjaa muun muassa äänten voimakkuutta ja viiveitä eri kanavien välillä. Se luo vaikutelman kolmiulotteisesta, elävästä äänikentästä.
Dolby Atmos voi hyödyntää audiorunkoa perinteisellä tavalla 9.1-formaattiin saakka, jonka lisäksi se tukee 118:aa yksittäistä audio-objektia. Yhteensä ääniraidassa voi siis olla 128 samanaikaista, toisistaan riippumatonta elementtiä.
Dolby Atmos ylä-äänikanavat luovat uusia mahdollisuuksia
Dolby Atmos -järjestelmien ylä-äänikaiuttimet mahdollistavat uudella tavalla toistuvat ääniefektit. Esimerkiksi kattoa paukuttava sade tai helikopterin ylilento kuulostaa selvästi realistisemmalta, kun se toistuu ylä-äänikaiuttimista.
Elokuvassa voi esimerkiksi olla kohtaus, jossa suuressa konserttitalossa on käynnissä esitys. Kuva katsoo permannolta lavaa päin, mutta yhtäkkiä ylhäältä alkaa kuulua häiritsevää ääntä. Ja eikös vain – kameran kääntyessä kohti salin kattoa näet yläpermannolla miehen kuorsaamassa.
Elementit ohjataan käytössä olevaan kaiutinkonfiguraatioon skaalautuvasti. Koska miksaus ei ole enää vain kanavapohjainen vaan objektipohjainen, järjestelmä osaa mukautua sujuvasti kulloinkin käytössä olevan kokoonpanon mukaiseksi. Dolby Atmoksesta voi siis nauttia, vaikka käytössä ei olisikaan 32:ta kaiutinta, siis formaatin kotikäyttöön tarkoitettua kaiutinten enimmäismäärää.
Dolby Atmoksesta voi olla iloa myös toistettaessa perinteisiä Dolby Digital- ja DTS-ääniraitoja. Atmos-prosessorien DSP-ominaisuus pyrkii laajentamaan vanhempien ääniraitojen sisältämän informaation Atmos-kaiuttimiin, mikä luo kokonaisvaltaisemman äänikentän myös perinteisiä monikanavaääniformaatteja toistettaessa.
Mitä tarvitsen Dolby Atmos-järjestelmään?
Dolby Atmos -materiaalin hyödyntämiseksi sinulla täytyy olla yhteensopiva AV-vahvistin tai prosessori.
Kotikäytössä yleisimpiä kokoonpanoja ovat 5.1.2, 7.1.2, 5.1.4, 7.1.4.
Näiden lisäksi räätälöityjä tiloja toteutettaessa kokoonpanoina hyödynnetään kasvavissa määrin myös 7.1.6, 9.1.2, 9.1.4 ja 9.1.6 kokoonpanoja.
Ensimmäinen luku kertoo audiorungon kaiuttimien määrän, toinen luku bassokanavien määrän ja kolmas luku Atmos-kaiuttimien määrän. Bassokanava on signaaliltaan aina mono, näin ollen järjestelmä voi sisältää useampia subwoofereita, eli bassokaiuttimia, mutta niiden toistama signaali on keskenään identtinen.
Ylä-äänten toteutustavat
Ylä-äänten toisto edellyttää tietenkin, että äänet kuuluvat kuuntelupisteen yläpuolelta. Koska kotioloissa ei useinkaan ole mahdollista upottaa kaiuttimia kattoon tai edes asentaa niitä kattopintaan, katon voi valjastaa kaiuttimeksi myös heijastamalla sen kautta alhaalta tulevia ääniä. Jotkin kaiutinvalmistajat ovat tuoneet myyntiin erillisiä Dolby Atmos -yhteensopivia kaiuttimia sekä lisämoduleita, jotka voidaan asentaa olemassa olevien kaiuttimien päälle.
Dolby Atmoksen kanssa yhteensopivat kaiuttimet ja lisämodulit
Ääntä katon kautta heijastavien kaiuttimien hyödyntäminen edellyttää, että kattopinta on ääntä heijasta ja profiililtaan suora, ei siis johonkin ilmansuuntaan nouseva kattopinta. Dolby suunnitteli lähtökohtaisesti ääntä katosta heijastavien kaiuttimien toiminnan tiloihin joissa kattokorkeus asettuu 2.3 – 3.6m välille, mutta testeissä on todettu, että järjestelmä toimii melko hyvin vielä 4.3m korkeisiin tiloihin saakka.
Kattoasenteiset uppo- ja pintakaiuttimet
Optimaalisen äänimaailman luomiseksi suosittelemme erillisten uppo- tai pintakaiuttimien asentamista kattoon aina silloin, kun tila ei ole erityisen matala ja kaiuttimien asentaminen optimaalisiin paikkoihin on mahdollista. Tämä johtaa ennustettavampaan ja korkealaatuisempaan lopputulokseen kuin ääntä katon kautta heijastavia kaiuttimia käytettäessä, kun kaiuttimien sijoittelu ja tyyppi on valittu oikein.
Mihin kaiuttimet tulisi sijoittaa?
Usein yksinkertaisin tapa Dolby Atmos -äänentoiston toteuttamiseksi on yhteensopivien kaiuttimien tai lisämoduuleiden käyttäminen.
Dolby Atmos 5.1.2
Dolby Atmos 5.1.4
Dolby Atmos 7.1.2
Dolby Atmos 9.1.2
Dolby Atmos -kaiuttimien paikat kattokaiuttimia käytettäessä
Kattokaiuttimia käytettäessä Dolbyn suositukset kaiuttimien sijoittamisesta ovat erilaiset.
Suosittelemme kaiuttimia, joiden avauskulmat ja suuntakuviot ovat mahdollisimman laajoja. Kattokaiuttimien suositellut asennuspaikat ovat samassa linjassa vasemman ja oikean pääkaiuttimen kanssa, mutta tähän vaikuttaa osaltaan kaiuttimien ominaisuudet ja kattopinnan korkeus.
Dolby Atmos 5.1.2
Katossa yksi pari uppo- tai pintakaiuttimia. 7-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 5.1.4
Katossa kaksi paria uppo- tai pintakaiuttimia. 9-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 7.1.4
Katossa kaksi paria uppo- tai pintakaiuttimia. 11-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 7.1.6
Katossa kolme paria uppo- tai pintakaiuttimia. 13-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 9.1.2
Katossa yksi pari uppo- tai pintakaiuttimia. 11-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 9.1.4
Katossa kaksi paria uppo- tai pintakaiuttimia. 13-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Dolby Atmos 9.1.6
Katossa kolme paria uppo- tai pintakaiuttimia. 13-kanavainen AV-vahvistin tai -prosessori, jossa on Dolby Atmos -tuki.
Suunnitteletko kotiteatteriisi kahta tai useampaa penkkiriviä?
Ota yhteyttä asiantuntijaan. Suosittelemme asiantuntija-avun käyttöä, koska useamman penkkirivin käyttäminen tuo kotiteatterin rakentamiseen paljon lisämuuttujia niin huoneen akustiikan kuin kaiuttimien sijoittelunkin kannalta.
Yhteenveto
Oikeaoppisen ja perustellun suunnittelun ja toteutuksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Yhdelle kuuntelupaikalle Dolby Atmos -järjestelmän virittäminen on suhteellisen helppoa, mutta useammalle kuuntelupaikalle tasaisen, hyvälaatuisen toiston toteuttaminen on pienissä tiloissa vaikeampaa. Silloin Dolbyn suositukset eivät välttämättä päde sellaisenaan, vaan niitä joudutaan soveltamaan parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Toimiakseen kunnolla Dolby Atmos -vaatii enemmän kaiuttimia kuin perinteiset 5.1- ja 7.1-järjestelmät. Suosittelemme, että tiukalla budjetilla kotiteatteria kokoava sijoittaa rahansa mieluummin muutamaan korkealaatuiseen kaiuttimeen kuin useisiin heikompilaatuisiin. Mielestämme hyvillä kaiuttimilla oikein toteutettu perinteinen 5.1-järjestelmä on parempi vaihtoehto kuin heikkolaatuisilla kaiuttimilla toteutettu täysipainoinen Dolby Atmos -järjestelmä. Määrä ei korvaa laatua.
Kotikäyttöön tarkoitettua Dolby Atmos -materiaalia on toistaiseksi vielä vähän, mutta uusia julkaisuja tulee koko ajan. Katso Dolby Atmos -julkaisut Dolbyn kotisivuilta.
Martti Liikala
THX Level 2, ISF Level 2, HAA Home Acoustic Alliance calibrator, SMT tuner
Löysitkö artikkelistamme asiavirheen? Lähetä meille sähköpostia.
Dolby Atmos -järjestelmien kaiutinkulmien kuvien tekijänoikeudet kuuluvat Dolby Laboratoriesille.