Huomaamaton äänentoisto uppokaiuttimilla

Huomaamaton äänentoisto uppokaiuttimilla

Ota nämä seikat huomioon

Rakenteisiin upotettavat kaiuttimet ovat visuaalisesti huomaamaton ja toimiva tapa toteuttaa kotien sekä julkisten tilojen äänentoisto. Helpointa uppokaiuttimien asentaminen on uudiskohteissa sekä peruskorjaus kohteissa.

Uppokaiuttimien suosio kotien ja yritysten kaiutinratkaisuna on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Yksi merkittävimmistä syistä uppokaiuttimien yleistymiselle on varmasti kaiuttimien kevyt visuaalinen ilme ja perinteisiin kaiutinratkaisuihin verrattuna säästetty lattiapinta-ala. Suomessa uppokaiuttimet ovat vielä verrattain pienen piirin valinta, mutta mm. USA:ssa ja Ruotsissa uppokaiuttimia myydään monin paikoin jo määrällisesti enemmän kuin perinteisiä kotelokaiuttimia. Markkinoilla on suuri määrä niin seinä- kuin kattoasennukseen soveltuvia uppokaiuttimia. Laaja mallien ja valmistajien kirjo saa helposti pään pyörälle ja oikean mallin valitseminen voi tuntua haastavalta tehtävältä. Tässä artikkelissa kartoitamme muutamia huomioon otettavia seikkoja onnistuneen kaiutinvalinnan varmistamiseksi.

Kaiuttimen mitat

Ensimmäinen huomioon otettava seikka uppokaiuttimia valitessa on kaiuttimen vaatima upotussyvyys. Jokainen kaiutinvalmistaja ilmoittaa upotussyvyyden (mounting depth), joka kertoo kuinka paljon kaiuttimen takana tulee olla vapaata tilaa syvyyssuunnassa. Tämä mitta lasketaan asennuspinnan – katto tai seinä – etupinnasta. Mikäli valittu kaiutin ei vakiona mahdu haluttuun kohteeseen, niin käytännössä vaihtoehtoina on joko asennuspaikan fyysisten mittojen muuttaminen, mm. alakaton pinnan tiputtaminen alemmaksi, tai kaiuttimen vaihto. Toinen asennukseen vaikuttava mitta on kaiuttimen vaatiman asennusreiän halkaisija.

Huomaamaton äänentoisto uppokaiuttimilla | Ideaali.fi
Uppokaiuttimien valintaan kenties eniten vaikuttava fyysinen mitta on kaiuttimen edellyttämä upotussyvyys.

Asennuspaikan olosuhteet

Asennuspaikan olosuhteilla on suuri vaikutus kaiutinvalintaan. Suihku- ja uima-allastiloihin kannattaa valita vähintään kosteudenkestävä malli. Ulkokäyttöön tulevien mallien kannalta tärkeitä ominaisuuksia ovat mekaaninen säänkesto sekä pintojen UV-suojaus, jotta valkoinen kaiutin ei kesän mittaan muuttuisi nikotiininkeltaiseksi. Merenrannalla asuttaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös valitun kaiuttimen eturitilän materiaaliin, sillä suolainen meri-ilmasto saa monien mallien perinteiset eturitilät ruostumaan nopeasti. Sisätiloissa huomioon otettavia seikkoja voivat olla myös välipohjan ominaisuudet ja tieto siitä, onko välipohja avoin ja yhtenäinen muiden tilojen kanssa. Tilanteissa, joissa eri huoneet jakavat saman ylhäältä avoimen välipohjan, voi olla perusteltua käyttää joko omalla integroidulla kotelollaan valmistettuja uppokaiuttimia tai rakentaa takaa avoimille uppokaiuttimille erilliset kotelot. Näin voidaan vähentää avoimessa välipohjassa tapahtuvaa äänen ristikuulumista tilojen välillä.

Koolla on väliä

Hyvin pieni kaiutin ei kykene toistamaan suuria dynaamisia vaihteluita tai matalia taajuuksia. Lähtökohtaisesti 8” elementti kykenee tuottamaan merkittävästi ulottuvamman ja dynaamisemman bassotoiston kuin 4” elementti. Musiikintoiston kokonaisvaltaisuuden kannalta suosittelemme, että valitun kaiuttimen tulisi kyetä toistamaan matalat taajuudet ainakin 65 Hz:iin asti, mikäli järjestelmä ei sisällä erillistä subwooferia, eli yksinomaan bassotoistoon tarkoitettua kaiutinta. Dynaaminen ja riittävän alas ulottuva bassotoisto näyttelee tärkeää asemaa mukaansatempaavan ja luonnollisen äänentoiston toteuttamisessa.

Huomaamaton äänentoisto uppokaiuttimilla | Ideaali.fi
Koolla on väliä – pieneen spottivalon reikään mahtuva uppokaiutin ei kykene kilpailemaan suuremmalla elementtipinta-alalla varustetun kaiuttimen kanssa äänenpaineessa, dynamiikassa tai soinnin bassotoiston ulottuvuudessa.

Kaiuttimen avauskulma ja suunnattavuus

Kaiuttimien akustisissa ominaisuuksissa on eroja myös kaiuttimien tuottaman taajuusvasteen ulkopuolella. Taajuusvasteen ja tehonkeston lisäksi kaiuttimien välillä on eroa myös tavassa jolla niiden sointi aukeaa. Analogiana tätä äänen avautumiskulmaa voisi verrata taskulampun valokeilan aukeamiskulmaan.

Huomaamaton äänentoisto uppokaiuttimilla | Ideaali.fi
Eri kaiutinmallit voivat akustiselta äänen suuntaavuudeltaan ja avauskulmaltaan erota toisistaan. Oikeanlaisen mallin valinta riippuu asennuspaikan lisäksi käyttötarpeesta.

Mikäli kyse on kattopintaan upotettavista kaiuttimista ja tilaan halutaan luoda tasainen ja laaja kuuntelualue, auttaa kaiuttimen avauskulman tietäminen vaadittavan kaiutinmäärän määrittelyssä. Uppokaiuttimissa on myös valmistajakohtaisia eroja kaiuttimen äänikeilan suunnattavuuden osalta. Yleisesti ottaen markkinoilta löytyy kolmenlaisia malleja:

  • Malleja, joissa mitään kaiuttimen yksittäistä elementtiä ei voi suunnata.
  • Malleja, joissa kaiuttimen diskanttielementti on suunnattavissa
  • Malleja, joissa sekä kaiuttimen diskanttielementti että keskiäänielementti voidaan suunnata.

Bassoelementin suuntaamiseen ei yleisesti ole tarvetta, sillä matalat taajuudet ovat luonnostaan ympärisäteileviä.

Äänenlaatu

Kuten perinteisten kotelokaiuttimien, myös uppokaiuttimien äänenlaadussa on merkittäviä eroja. Kun tavoitteena on luoda johonkin tilaan hyvin korkealaatuinen äänentoisto uppokaiuttimia hyödyntäen, voi kaiuttimien lopullisesta soveltuvuudesta varmistua vain omin korvin kuuntelemalla. Yrityksemme toimitiloissa pääset kuuntelemaan ja tutustumaan laajaan uppokaiutinvalikoimaan. Tutkimusten mukaan suurin osa musiikin kuuntelusta tapahtuu vaihtuvista kuuntelupaikoista käsin tai puhtaasti taustakuunteluna muiden arkitoimien lomassa. Näissä tilanteissa uppokaiuttimiin pohjautuva äänentoistojärjestelmä on visuaalisesti huomaamaton ja toimiva ratkaisu.

Yhteenveto

Nykypäivän parhaat uppokaiuttimet ovat äänenlaadultaan täysin vertailukelpoisia korkealaatuisten kotelokaiuttimien kanssa. Suurin kompromissi kattopintaan upotettuja kaiuttimia käytettäessä koetaan järjestelmän muodostaman äänikuvan osalta – musiikki kuuluu katon suunnasta. Seinäpintaan upotetuilla tai perinteisillä optimaalisesti sijoitetuilla kaiuttimilla äänikuva aukeaa oikealta korkeudelta, mikä parhaimmillaan luo illuusion normaalista esiintymistilanteesta. Onpa tarpeesi ja tilanteesi mikä tahansa niin autamme mielellämme eri vaihtoehtojen kartoittamisessa ja valinnassa. Kauttamme saat myös kattavat asennuspalvelut.

    Ota yhteyttä

    Jaa artikkeli


    Ideaali