Mikä ihmeen Imax Enhanced?

Mikä ihmeen IMAX Enhanced

Mikä ihmeen Imax Enhanced?

Disney+ suoratoistopalvelu on aloittanut Marvel elokuvien tarjoamisen IMAX formaatissa.  Mitä tämä tarkoittaa käytännössä sinun kannalta ja miten voit hyödyntää kyseisen ominaisuuden.

Mikä ihmeen Imax Enhanced? | Ideaali.fi
Disney+ on lisännyt tarjontaansa Marvel nimikkeitä Imax Enhanced formaatissa. Tämä formaatti tarjoaa kuvan joka sisältää enemmän näkyvää informaatiota kuin elokuvien “normi” 2:40.1 kuvasuhteen standardi julkaisut. Yllä olevasta kuvasta näkyy kuinka IMAX formaatti sisältää enemmän pystysuuntaista kuvainformaatiota kuin saman elokuvan perinteinen 2:40.1 kuvasuhteen julkaisu. Lisäksi IMAX sisältää DTS-X kodekkiin pohjautuvan ääniraidan. Mutta ennen kuin menemme asioiden edelle, niin otetaan hiukan takapakkia.
 

IMAX formaatin alku ja kehitys.

IMAX formaatti sai alkunsa noin 40 vuotta sitten, jolloin se kehitettiin esitysformaatiksi museoiden ja tiedekeskusten käyttötarpeisiin. Tällöin esitettävä materiaalia oli pääasiallisesti dokumentteja joiden kesto oli suhteellisen pieni. Formaatilla haettiin mahdollisimman vakuuttavaa kuva – ja äänielämystä jolla katselija naulaantuisi seuraamaan esitettyä dokumenttia. Käytetyt valkokankaat olivat valtavia, parhaimmillaan 7 kerroksen korkuisia, kuvasuhde oli 1.43:1 ja lähdemateriaalina käytetty 70mm filmi tarjosi yhdeksän kertaa suuremman kuva-alueen kuin 35mm filmi jota normaalisti hyödynnettiin elokuvien teatterilevityksessä.

Mutta täysipainoiset IMAX installaatiot olivat ja ovat edelleen harvassa. Nykypäivänä maailmalla on noin 1500 IMAX salia, eikä näiden toteutusta voi juurikaan verrata alkuaikojen IMAX toteutuksiin. Kankaan koot ovat mm. pienentyneet reilusti, sillä valkokankaat on täytynyt saada mahtumaan perinteisimpiin elokuvasaleihin. Nykyisin vallitseva kuvasuhde on 1.91:1 alkuperäisen 1.43:1 sijaan (16:9 kuva on 1.78:1 ja ns. cinemascope noin 2.40:1 – ensimmäinen numero kertoo kuvan leveyden kertoimen suhteessa sen korkeuteen). Suurin osa teattereista hyödyntää nykyään digitaalisia projektoreita perinteisemmän 70mm filmin sijaan.

Vaikka digitaalisilla projisio ratkaisuilla ei päästäkään lähelle 70mm filmin teoreettista resoluutiota, niin se mahdollistaa paljon kustannustehokkaamman materiaalin jakelun, jonka lisäksi digitaalinen tiedosto ei kulu, toisin kuin perinteinen filmi. Digitaalisesta mediasta toistettu elokuva näyttää samalta 100:lla esityskerralla kuin ensimmäisellä, mutta filmi ei. Eikä digitaalisen kopion varastoiminen vie samalla tapaa tilaa kuin 70mm filmikelojen.

Täysipainoisen IMAX salin ja laitteiston rakentaminen ei kustannuksiltaan ole mikään kevyt investointi ja osaltaan tästä syystä saleja ei ole tuhansittain ympäri maailman.

 

IMAX Enhanced

Noin kolme vuotta sitten lanseerattiin markkinoille IMAX Enhanced formaatti joka on suunnattu kotiteattereihin. Kyseessä on IMAXin ja DTS:n yhteistyössä julkaisema formaatti ja sen mainostetaan tarjoavan parannuksia niin video kuin audiotoistoon.

Eittämättä suurin huomio IMAX Enhanced formaatissa kiinnittyy kuvantoistoon. IMAX teatteriversiot voivat esittää materiaalin parissa eri formaatissa riippuen siitä miten ne on kuvausvaiheessa kuvattu. Joissain elokuvissa kuvasuhde on suurimman osan aikaa 2.39:1 (cinemascope), mutta joissain kohtauksissa joita elokuvan tekijät haluavat painottaa voi kuvasuhde muuttua hetkellisesti 1.91:1 suhteeseen. Näin toistettavan kuvan leveys pysyy identtisenä, mutta IMAX 1:91.1 formaatin kuvassa on enemmän pystyakselin informaatiota kts sivun aloituskuva. Toisissa tapauksissa koko elokuva toistetaan 1.91:1 formaatissa. Koska perinteisten televisioiden kuvasuhde on 1.78:1 joudutaan alkuperäisestä 1.91:1 kuvasuhteesta hiukan leikkaamaan pystysuuntaista informaation pois koska kuvan leveys pysyy aina vakiona.

Jo ennen IMAX formaatin julkaisua markkinoilla oli julkaisuja jotka oli käytännössä julkaistu samalla tapaa. IMAX Enhanced formaatin etuna näihin nähden on tieto siitä, että teatterijulkaisujen mahdolliset tupla kuvasuhteet siirtyvät sellaisenaan myös kotijulkaisuihin. IMAX Enhanced mainonnassa lupaillaan “suurempaa kuvapinta-alaa ilman mustia suruviivoja” – kyseessä on kuitenkin jokseenkin harhaanjohtava lupaus, sillä suurin osa elokuvista jotka näkyvät televisiossasi mustien “suruviivojen” kera, eivät ole menettäneet mitään kuvainformaatiota suhteessa alkuperäiseen materiaaliin. Ne on vain kuvattu formaatissa joka itsessään on eri kuvasuhteessa kuin perinteinen 1.78:1 formaatin TV-ruutu ja näin ollen TV:stä toistettaessa kuvasuhteiden ero voi johtaa “suruviivoihin” kuvan ylä- ja alapuolella tai laidoilla jos kyseessä on oikein vanha 4:3 kuvasuhteen lähetys – Pulttibois 😉

IMAX Enhanced lupailee myös muita parannuksia äänen- ja kuvantoistoon, mutta tosiasia on, että mikäli elokuva on ammattimaisesti tuotettu ja siirretty jakeluun ei IMAX Enhanced version ja ilman IMAX Enhanced lätkää julkaistun elokuvan välillä tulisi olla mitään järisyttävää eroa. Sinänsä siitä, että markkinoille lanseerataan uusi formaatti joka omalta osaltaan asettaa tiettyjä laatu standardeja julkaisuille ei ole mitään haittaa, yleiseen tietouteen ei ole kuitenkaan annettu yksityiskohtia siitä, minkälaisia ja millä tapaa IMAX Enhanced asettaa vaateita standardinsa piirissä toimiville tahoille ei ole julkaistu.

IMAX Enhanced julkaisujen äänipuoli hoituu DTS-X koodauksen pohjalta. Jotkin vahvistimet ja televisiot voivat automaattisesti siirtyä ns. IMAX Enhanced tilaan havaitessaan yhteensopivan formaatin materiaalia, mutta voit kuitenkin nauttia IMAX Enhanced formaatissa tallennetuista elokuvista ihan nykyisellä televisiollasi ja DTS yhteensopivalla AV-vahvistimellasi. Eli sinun ei tarvitse hankkia uutta elektroniikkaa joka tukee IMAX Enhanced formaattia natiivisti nauttiaksesi kyseisen formaatin mahdollisesti tuomista eduista.

 

Disney + ja IMAX Enhanced

Disney+ palvelussa voit katsoa elokuvia IMAX formaatissa jos kyseinen elokuva on tässä formaatissa julkaistu. Kun valitset haluamasi elokuvan näet valikossa vaihtoehdon “versiot”, tämän valikon alta voit valita IMAX version tai “perinteisen” version välillä, tämän kummempaa laitejumppaa tms. ei kyseisistä elokuvista nauttiminen edellytä. Ei muuta kuin kokeilemaan.

Disney+ Imax Enhanced

Kokonaisvaltaiset suunnittelu ja asennuspalvelut, sekä markkinoiden johtavat tuotteet meiltä.

Muistathan, että kauttamme saat kattavan valikoiman markkinoiden johtavia tuotteita niin 2-kanava, kotiteatteri, monihuone kuin akustointi tarpeisiin. Meiltä saat myös konsultointia ja mikäli haluat asennukset avaimet käteen palveluna, onnistuu myös se meidän kautta. Olemme toteuttaneet projekteja niin Suomessa kuin ulkomailla ja henkilöstöllämme onkin mittava kokemus niin pienistä kuin suurista kokonaistoimituksista. Kysy rohkeasti tarjous ja tutustu myös verkkokauppaamme.

 

 

Jaa artikkeli


Ideaali