fbpx

Gallo-pallokaiuttimien valintaopas

gallo acoustics micro adiva kaikki oranssia aloitus

Gallo-pallokaiuttimien valintaopas

Pallo lempivärilläsi on ystävällisin, kaunein, makein ja myös akustisesti paras muoto kaiuttimelle. Mutta mikä skotlantilaisen Gallo Acousticsin pallokaiutinmalli olisi sinun tarpeisiisi se sopivin?

Passiivikaiutin eli kaiutin, jossa ei ole omaa vahvistinta (tarvitset vahvistimen erikseen), ei ole vanhanaikainen vaan ajaton ja iätön. Se ei muutu ongelmajätteeksi vaikka aika jättäisi Netflixistä, Bluetoothista ja Spotifystä. Gallo Acoustics -pallokaiuttimilla voit mitä todennäköisimmin kuunnella musiikkia ja katsoa elokuvia vaikka puoli vuosisataa päivittämällä muun elektroniikan ajan tasalle.

gallo savy savyyn
Ellei 11 vakiosävystä löydy sinulle sopivaa, voit tilata Gallo Acousticsit värikoodilla tai värimallisi mukaan.

Kun näitä iättömän ajattomia kaiuttimia saa vielä 11 vakiovärissä, joista yksi on 24-karaatin kultaus, ja tarvittaessa ihan missä vain sinun lempisävyssäsi (eikä ole pakko tyytyä yksivärisyyteen), pitää enää miettiä, mikä on oikea malli. Aloitetaan siitä, mihin haluat laittaa kaiuttimet.

Kattoon, seinälle, pöydälle vai lattiajalustalle?

gallo acoustics micro adiva seinakiinnike
Seinäkiinnike on pieni ja siisti, värisävyinä valkoinen, musta ja kromi.

Gallon normaalimallit voit asettaa mukana tulevan silikonirenkaan päälle pöydälle tai hyllyyn. Vaihtoehtoisesti voit hankkia sirot kaartuvat lattiajalustat, pienen pienet seinäkiinnikkeet (mustana, valkoisena tai kromisena) tai sekä pöytäjalustana että kattokiinnikkeenä toimivat telineet. Näillä pääsee hurjan pitkälle, mutta vielä on yksi vaihtoehto.

gallo adiva jalustalla
Lattiajalusta kaartuu kauniisti kaiuttimen taakse.

Gallo Acoustics Droplet -kaiuttimet roikkuvat kauniin kangaspunospintaisen kaapelinsa varassa katosta. Hillityn kattokiinnikkeen liittimissä yhdistyvät vahvistimelta tuleva kaiutinkaapeli ja kaiuttimelle menevä kangaspunoskaapeli – aivan kuten valaisimissasikin yhdistyvät sulaketaululta tulevat sähköjohdot valaisimesi johtoon. Kaiutinkaapelia Dropletissä on vakiona kaksi metriä ja sitä voi tietenkin lyhentää haluttuun mittaan.

Dropletit voi laittaa roikkumaan keskelle huonetta tai lähelle seinää, esimerkiksi kaiuttimet television molemmin puolin. Houkutteleva ratkaisu on myös se, että yhdistää katosta roikkuvan valaisimen ja kaiutinpallot samaan paikkaan.

gallo acoustics micro adiva droplet ja valaisimet
Katosta roikkuvilla Droplet-malleilla on helppoa rakentaa esimerkiksi valaisinten ja kaiuttimien yhdistelmiä.

Kuuntelualueen koko

Gallo Acoustics Micro ja A’Diva (ja niiden Droplet-versiot) on tehty laadukkaalla tavallisella kolmetuumaisella kaiutinelementillä. Ääni on erotteleva ja tasapainoinen, mutta kuten normaalikaiuttimissa aina koosta ja hinnasta riippumatta, korkeimmat taajuudet vaimenevat jonkin verran kun kaiutinta kuunnellaan sivusta.

Micro SE ja A’Diva SE (ja niiden Droplet-versiot) perustuvat kolmetuumaiseen BMR-kaiutinelementtiin, jonka äänensävy pysyy lähes samana kuuntelusuunnasta riippumatta. Tämän takia SE-mallit ovat se paras ratkaisu kun halutaan maksimoida kuuntelualueen laajuus.

gallo acoustics micro adiva varjo
Kuuntelusuunnasta riippumatta aina lähes samalta kuulostavat SE-mallit tunnistaa tasaisesta maskista. Perusmallien maski seuraa pallon kaarta.

Paljonko haluat bassoa?

Gallo-palloja on kahta eri kokoa: Micro ja A’Diva. Pienempi Micro on halkaisijaltaan nelituumainen, isompi A’Diva viisituumainen. Pienestä koostaan johtuen kumpikaan ei tietenkään ole ikkunankarmeja ravistava bassotykki, mutta A’Diva toimii kohtalaisesti myös ilman subwooferia eli lisäbassoa. Microa käytettäessä subwoofer tuo oleellisesti lisäpontta ja varsinkin kotiteatterissa suosittelemme aina subwooferia vaikka pääkaiuttimet olisivat kylmälaukun kokoiset.

Niitä subwoofereita Gallolla on neljä mallia. TR-3D on Gallon klassikkosubwoofer, mallisarjan ensimmäinen TR-1 voitti jopa Tekniikan Maailman vertailutestin napakan mehevällä ja pääkaiuttimiin hyvin sulautuvalla toistollaan. TR-1:stä edelleen kehitetyssä TR-3D:ssä on kaiutinliittimet sisään ja ulos eli voit kytkeä sen stereovahvistimesi ja Gallo-pallokaiuttimiesi väliin kaiutinkaapeleilla, mitään erillisiä liitäntöjä ei tarvita. Pitkäiskuinen bassoelementti on 10-tuumaimen eli 25-senttinen, vahvistin pystyy puskemaan hetkellisesti bassoelementille jopa 600 wattia tehoa ja bassotoisto ylettyy jopa 18 hertsiin eli ihan vavahdusalueelle.

gallo acoustics micro adiva profilesub 5.1-kotiteatteri
Kaksi kanavaa musiikille tai monikanavainen kotiteatteri, molemmat onnistuvat Gallo Acousticseilla yhtä hyvin.

ProfileSub on TR-3D:tä litteämpi vaihtoehto, jonka voit kiinnittää seinälle, piilottaa sohvan alle tai sujauttaa mihin vain 18 cm levyiseen rakoon. ProfileSubissa on vain linjatasoinen sisääntulo signaalille eli vahvistimessasi pitää olla SUB OUT -liitäntä. Kotiteatterivahvistimissa tämä on aina ja nykyään myös monissa stereovahvistimissa. ProfileSubin bassoelementti on pitkäiskuinen 8-tuumainen eli 20-senttinen, vahvistintehoa on 150 wattia ja bassotoisto ylettyy mukavan alas 32 hertsiin.

Uusimmat mallit ovat RoomSub 8 ja RoomSub 10. Ne toistavat ProfileSub-mallin lailla 32 hertsiin. RoomSub 8:ssa on 8-tuumainen bassoelementti ja 200-wattinen vahvistin, isompaan tilaan riittävässä RoomSub 10:ssä bassoelementti on 10-tuumainen ja vahvistin 300-wattinen.

Gallo Acoustics RoomSub 10 ja RoomSub 8
Gallo Acoustics RoomSub 10 ja RoomSub 8

Kotiteatterivahvistinta käytettäessä kannattaa kaiutinasetuksista asettaa kaikki kaiuttimet pieniksi (Small). Näin bassoja ei ohjata Gallo-palloille ollenkaan ja se parantaa niiden tehonkestoa ja myös keskialueen ja korkeiden äänien puhtautta. Jos kotiteatterivahvistimessasi voi säätää subwooferin ja pääkaiuttimien välistä jakotaajuutta, Microlle hyvä lähtökohta on 100 – 200 Hz, A’Divalle 80 – 200 Hz. Nostamalla jakotaajuutta ylemmäs, saat lisää tehonkestoa Micro- ja A’Diva-kaiuttimille eli enemmän puhdasta ääntä järjestelmästäsi.

Nautinnoksesti myös ulkona

Voit nauttia hyvän musiikin ja hyvän äänenlaadun lisäksi tyylikkäistä kaiuttimista ulkonakin. Gallo Acoustics Habitat -mallit tuovat ulkokaiutinmallistoon ystävällisen tyylikkään tuulahduksen. Micro Habitat ja A’Diva Habitat on suunniteltu soimaan yhtä kauniisti kuin sisäkäyttöön tehdyt sisaruksensa, mutta kestämään todella kovaakin keliä. IP66-luokitus tarkoittaa, että kaiuttimet kestävät niin pölyä kuin vettäkin. Kaatosade, hiekkamyrsky ja kirpeä pakkanen ovat niille yhtä luonnollinen toimintaymäristö kuin suomalaisen kevään lämpimät auringonsäteetkin. Lämpötila-alue toiminnalle on 20 pakkasasteesta +50 asteen helteisiin eli voit nauttia musiikkiasi ulkona käytännössä aina kun itse haluat siellä olla.

Habitat-kaiuttimien kotelot ovat ruostumatonta terästä (Marine Grade Stainless Steel – 316) ja kaiutinkartio polypropyleeniseosta. Kaiutinkartion edessä oleva ritilä on sekin ruostumatonta terästä. Värivaihtoehtoina on satiinimusta, mattavalkoinen ja harjattu ruostumaton teräs. Habitat-malleille on tarjolla kaiuttimien kanssa samoissa väreissä olevat säänkestävät seinäkiinnikkeet.

gallo acoustics micro adiva habitat
Habitat-mallit ovat ulkokäyttöön suunnitellut IP66-luokitellut versiot ystävällisistä Gallo-palloista.

Jaa artikkeli


Ideaali