Mitkä asiat vaikuttavat tilan akustiikkaan?

Mitkä asiat vaikuttavat tilan akustiikkaan?

Huonossa akustiikassa on epämiellyttävää elää. Niin lasten mekastus kuin kylässä olevan naapurin kovaääninen kiroilukin ottavat korviin ja sekä musiikki että elokuvien ja TV-sarjojen ääniraidat aiheuttavat kuunteluväsymystä. Mistä tämä johtuu? Käydään läpi tyypillisen kodin akustiset ongelmat.

Aloitan siitä, että suuri osa arkkitehdeistä sietäisi saada piiskaa pyllylle. Eikä hyvässä mielessä… Edelleen suunnitellaan omakotitaloja, joissa valittujen rakenteiden ja materiaalien seurauksena akustiikka on todella rasittava. Sellainen, jossa on häiritsevää käydä, saati sitten elää normaalia päivittäistä elämää. Huomioimalla rakenteissa ja materiaaleissa myös tilan akustiikka, saataisiin parhaimmillaan lähes ilman lisäkustannuksia tehtyä oleellisesti miellyttävämpiä koteja ihmisille.

Kivirakenteisissa kerrostaloissa tilanne on tietysti vaikeampi, niissä miellyttävä akustiikka joudutaan käytännössä rakentamaan jälkikäteen sisustuksella ja varta vasten mietityllä akustoinnilla.

Mitkä asiat vaikuttavat tilan akustiikkaan? | Ideaali.fi
Moderni sisustus suosii minimalismia. Etenkin silloin pitäisi osata ottaa akustiikan vaatimukset huoneen rakenteissa ja materiaaleissa.

Nykyinen minimalistinen sisustussuunta ei myöskään paranna tilannetta yhtään. Normaalikotien akustiikan perusongelmat syntyvät näistä lähtökohdista:

-Kaikki pinnat ovat kovia, tasaisia ja vastakkaiset pinnat yleensä myös samansuuntaisia. Tärykaiku on räikeä ja jälkikaiunta-aika hurjan pitkä.

-Valitut huonekalut ovat siroja ja kovapintaisia, ne eivät vaimenna ääntä eivätkä hajotakaan sitä mainittavasti. Kirjahyllyissäkin kovat ovet ja tavaraa ylipäätänä mahdollisimman vähän.

-Tila on normaalia korkeampi. Huoneen kasvanut tilavuus tarkoittaa, että vähäiset pehmeät esineet parantavat akustiikkaa vähemmän kuin normaalikorkuisessa huoneessa. Kodin akustiikan parantaminen edellyttää akustoivien elementtien riittävää pinta-alaa suhteessa huoneen kokoon.

-Sisustuksena on paljon ohuita tekstiilejä kuten mattoja ja tavalliset verhot. Ne vaimentavat korkeimpien taajuuksien jälkikaiunta-ajan, mutta eivät vaikuta muihin kuin diskanttitaajuuksiin. Tulos on epäluonnollisen kuivakka akustiikka, jossa keskialueen ja basson ongelmat kuuluvat kuitenkin korostettuina.

Mitkä asiat vaikuttavat tilan akustiikkaan? | Ideaali.fi
Kun huoneen sisustuksessa ei ole mitään pehmeää, jälkikaiunta-aika on pitkä ja tila voi tuntua hälyisältä jo kahden ihmisen keskustellessa.

Vasta oikealla akustoinnilla saat tilastasi todella hyvän, mutta muutamilla yksinkertaisilla ratkaisuilla pääset jo alkuun:

+Paksut ja muhkeat huonekalut ovat hyviä, ne imevät ja hajottavat ääntä. Paljon huonekaluja on myös hyvä asia.

+Monimuotoiset pinnat, joiden syvyys on ainakin 10 cm, ovat hyviä koska ne hajottavat ääntä

+Oikeanlaiset verhot koko matkan katosta lattiaan auttavat: raskasta kangasta ja ainakin kolme metriä verhoa metrin leveydelle laskostettuna. Ne imevät ääntä melko laajalla taajuusalueella.

+Valitse mahdollisimman paksut matot. Matot ovat mukavia, paksut matot erityisen mukavia ja lisäksi ne pystyvät auttamaan edes vähän akustiikan parantamisessa.

+Kaikki tasaisia seinäpintoja rikkovat esineet ovat hyvästä koska ne hajottavat ääntä eli vähentävät tärykaikua: kookkaat koriste-esineet, kangaspuut ja moottoripyörä seinustalla, kirjahylly epätasaisesti täynnä kaikkea mahdollista ja ei kovia ovia hyllyn edessä.

Mitkä asiat vaikuttavat tilan akustiikkaan? | Ideaali.fi
Kirjahylly ei ole optimaalinen akustointielementti, mutta paljon parempi kuin paljas kova seinä.

Tee sisustuksella ja huonekaluilla se, mitä tehtävissä on. Paljonko sillä saavutetaan, riippuu ihan makuasioista. Pelkistetyn sisustuksen ystävän on vaikeampi parantaa tilan akustiikkaa yhtä paljoa kuin romuhamsterin. Tämän jälkeen jatketaan varsinaisella akustoinnilla, johon on ratkaisuja valtavasti ja kokonaisuus kannattaa aina suunnitella huoneen käyttötarkoituksen mukaisesti. Ulkonäöllisesti vaihtoehtoja on täysin huomaamattomasta niihin, joissa akustiset elementit valitaan oman sisustuksen väriläiskiksi.

Jos sinun kodissasi kuulostaa pahalta ja haluat tilanteeseen parannuksen, voimme auttaa. Tai jos olet vasta suunnittelemassa omakotitaloa, varmistetaan, ettei siitä tule yhtä varoittavaa esimerkkiä lisää. Ota rohkeasti yhteyttä: https://ideaali.fi/yhteydenotto/

Jaa artikkeli


Ideaali